21.3.2024

Taistelu tuotti tuloksen: Iltapäiväkerhon ohjaaja Elvira Ansas sai vuosia liian pientä palkkaa

Koulunkäynninohjaaja Elvira Ansas seisoo kaupungin kadulla ja katsoo kameraan.

Miten saada kokemuslisät takautuvasti? Elvira Ansas tietää. Hän huomasi, että hänen palkkansa oli vuosia ollut pienempi kuin mihin hänen kokemuksensa oikeutti. JHL:n tuella hän tarttui toimeen.

Kollegan kysymys sai Elvira Ansaksen havahtumaan keväällä 2023: ”Oletko huomannut, että saat yhtä pientä palkkaa kuin talossa vasta aloittaneet?”

Ansas, 53, oli toiminut Mannerheimin lastensuojeluliitossa (MLL) iltapäiväkerhon ohjaajana syksystä 2020. Työsopimukset MLL:n iltapäiväkerhossa Helsingin Laajasalossa olivat muutaman kuukauden määräaikaisuuksia, joiden väliin sijoittui työttömyysjaksoja. Työaika oli 20 tuntia viikossa.

– Tunnen itseni hyvin kokeneeksi ammattilaiseksi. Silti palkkani oli viime keväänä alle tuhat euroa kuussa, Ansas kertoo.

– Olin ihan oikeasti pettynyt. Koulunkäynninohjaaja Elvira Ansas

Kävi ilmi, että työnantaja ei ollut lisännyt Ansaksen palkkaan kokemuslisiä. Työsopimus ja palkka perustuivat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimukseen. Se velvoittaa työnantajan nivomaan palkkaan lisiä porrastetusti viiden, kahdeksan ja 11 vuoden työkokemuksesta alalla.

Ansas oli Laajasaloon siirtyessään työskennellyt koulunkäynninohjaajana yhdeksän vuotta. Kokemusvuodet tulivat siis kirkkaasti täyteen.

Koulunkäynninohjaaja Elvira Ansas kävelee ostoskeskuksessa.
Koulunkäynninohjaaja Elvira Ansas sai puuttuvat kokemuslisät takautuvasti JHL:n asiantuntijan avustuksella.

Lue lisää: Palkanmaksu seis koronan takia: Työnantaja komensi koulunkäynninohjaajat kotiin kesken työnteon – onko oikein?

Työntekijän kerrottava työkokemuksesta

JHL:n asiantuntija kannusti kysymään lisistä työnantajalta. Ansas otti asian puheeksi työnantajan kanssa kesän korvalla 2023, kun MLL teki hänen kanssaan uuden työsopimuksen. Työsuhteen oli määrä alkaa 8. elokuuta ja jatkua vuoden loppuun.

Työntekijän vastuulla on työsuhteen alussa selvittää työnantajalle sen hetkinen työkokemuksensa. Iltapäiväkerhon johtava ohjaaja sanoo Motiiville, että työnantaja sai nähtäväkseen vaadittuja suomenkielisiä työtodistuksia vasta sen jälkeen, kun Ansas oli pyytänyt takautuvasti lisää palkkaa. Ansas itse sanoo toimittaneensa todistukset heti työn alussa ja ihmetelleensä, miksi työnantaja ei ottanut niistä kopioita.

Joka tapauksessa syksyn 2023 työsopimukseen kirjattiin, että kokemusvuodet tarkistetaan ennen työn alkua. Jo seuraavana päivänä Ansas ja MLL tekivät uuden työsopimuksen. Palkka oli alun perin 1 109,60 euroa kuussa, nyt 1 234,40 euroa. Motiivi on nähnyt kummatkin työsopimukset.

Koulunkäynninohjaaja Elvira Ansas istuu pöydän ääressä kahvilassa ja juo glögiä.
Elvira Ansas muutti Suomeen Aunuksesta vuonna 2007. Perheeseen kuuluvat tytär ja 0- ja 7-vuotiaat lapsenlapset.

Suuhun jäi karvas maku

Elvira Ansas ei jatkanut Mannerheimin lastensuojeluliitossa. Hän sai uuden työn koulunkäynninohjaajana Aurinkolahden ala-asteella Vuosaaressa.

Ansas koki ongelmaksi myös lyhyet määräaikaisuudet, jotka jatkuivat hänen ja monen muun kohdalla vuosia. Iltapäiväkerhon johtava ohjaaja toteaa, että työn luonne pakottaa pätkämääräaikaisuuksiin koko alalla.

– Lapset ovat koulussa aamupäivisin ja lomalla kesän. Sen ja kaupungin päättämän ryhmän lapsimäärän vuoksi työsopimukset ovat lukukauden mittaisia. Uusi työsopimus tehdään yleensä toukokuussa, ennen kuin voimassa oleva sopimus loppuu.

– Työntekijä tuo paperinsa, ja sitten tehdään työsopimus. Näin se menee ihan luonnollisesti. Iltapäiväkerhon johtava ohjaaja

Aurinkolahdessa jo aloitettuaan Ansas sai MLL:stä tililleen noin 1 500 euron edestä kokemuslisiä takautuvasti. Ansas kiittää lopputuloksesta ammattiliitto JHL:ää, jonka asiantuntija vaihtoi MLL:n kanssa useita sähköposteja asian saamiseksi kuntoon.

Iltapäiväkerhon johtavan ohjaajan mukaan uuden työntekijän kanssa käydään aina läpi työehtosopimus palkanmaksuineen ja siihen kirjoitetaan ikälisät, kunhan työntekijä on tuonut nähtäviksi työtodistuksensa.

– Työntekijä tuo paperinsa, ja sitten tehdään työsopimus. Näin se menee ihan luonnollisesti.

Kokemuslisät ovat tavallinen syy pyytää apua liitolta

JHL:n aluetoiminnan asiantuntija Matti Mamia on setvinyt useita vastaavia tapauksia monilta työnantajilta. Maksamattomat kokemuslisät ovat melko yleinen syy kääntyä ammattiliiton puoleen. 

– Usein työnantaja väittää, että jäsen on jättänyt noudattamatta joitain ohjeita tai työehtosopimuksen määräyksiä. Arvioimme tapaukset yksilöllisesti ja käymme ne jäsenen kanssa läpi, Mamia kertoo.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat maahanmuuttajat, joilla voi olla puutteellista tietoa oikeuksistaan. Elvira Ansas muutti Suomeen Karjalan Aunuksesta 2007. Matti Mamia pitää arvokkaana, että Ansas vaati rohkeasti oikeuksiaan. Ansas kertoo, ettei hänen muissa työpaikoissaan ole sattunut vastaavia tilanteita.

– Olin ihan oikeasti pettynyt.

Käsityönä tehdyt kaksi pöllölelua ja perhoslelu.
Vapaa-ajallaan Ansas harrastaa käsitöitä.